Novosti

Održana prezentacija analize stanja socijalnog poduzetništva sa preporukama za izradu Zakona o socijalnom poduzetništvu FBiH

U organizaciji Westminster fondacije za demokratiju u BiH 30. marta 2022. godine u Sarajevu je održana konferencija na kojoj je predstavljena Analiza stanja socijalnog poduzetništva u Federaciji Bosne i Hercegovine i njegovog uticaja na poboljšanje prilika za mlade. Ova aktivnost je realizovana uz podršku Vlade Velike Britanije.

Velika nam je čast i zadovoljstvo što je dr Anita Šimundža, predsjednica CDP "Globus" imala priliku da bude autorica ove analize.

Tokom prethodna tri mjeseca provedeno je opsežno istraživanje sa ciljem da se ispita stanje socijalnog poduzetništva u FBiH i predlože mogući pravci budućeg razvoja ovog poslovanja, sa posebnim fokusom na zapošljavanje mladih. U istraživanju su učestvovali predstavnici nadležnih institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine, kao i predstavnici socijalnih poduzeća.

Za razvoj socijalnog poduzetništva neophodna je široka lepeza instrumenata podrške ovom sektoru, uključujući odgovarajuće legislativne, finansijske, edukativne i druge mjere.

Socijalna poduzeća, u okviru šireg spektra mogućnosti, doprinose, između ostalog, stvaranju novih prilika za zapošljavanje, naročito marginalizovanih kategorija stanovništva, koje bi uključivanjem na tržište rada mogle postati ekonomski nezavisne. Zbog toga vjerujemo da je socijalno poduzetništvo mogući odgovor na veliku nezaposlenost mladih i motiv da budućnost grade u BiH.

Na kraju provedenog istraživanja, definisane su preporuke za buduće djelovanje u oblasti socijalnog poduzetništva za donosioce odluka na različitim nivoima vlasti i druge relevantne aktere, te preporuke za izradu novih zakonskih rješenja od značaja za razvoj socijalnog poduzetništva.

Budući Zakon o socijalnom poduzetništvu FBiH treba da predstavlja opći okvir kojim se reguliše ova oblast, dok je neophodna harmonizacija niza propisa kako bi isti mogao biti u funkciji podsticanja socijalnog poduzetništva.

Federacija Bosne i Hercegovine ima veliki potencijal za razvoj socijalnog poduzetništva i za očekivati je da u narednom periodu budu implementirani konkretni programi i mjere podrške koji će socijalnim poduzetnicima i socijalnim poduzećima olakšati poslovanje i omogućiti njihov daljnji razvoj.

Povezane novosti

CDP
17 feb
2022

CDP "Globus" na Godišnjoj konferenciji Fondacije "Mozaik"

U organizaciji Fondacije "Mozaik", 16. i 17. februara 2022. godine u Sarajevu je održana Godišnja konferencija ove fondacije. CDP "Globus" je sa...
Opširnije
U Banjaluci održana panel diskusija: Unapređenje položaja mladih – promjena kroz djelovanje
12 nov
2021

U Banjaluci održana panel diskusija: Unapređenje položaja mladih – promjena kroz djelovanje

U Banjoj Luci je 11.11.2021. godine održana panel diskusija na temu: Unapređenje položaja mladih – promjena kroz djelovanje, „Mi koji smo ostali ovdje“, koju...
Opširnije

Koalicija za razvoj socijalnog preduzetništva "Udruženi možemo više"

Motivisani pokretanjem društvene promjene, aktivisti Centra za razvoj društvenog preduzetništva„Globus“ inicirali su formiranje prve Koalicije za razvoj socijalnog preduzetništva u Bosni i Hercegovini.
Opširnije