Novosti

Zakon o društvenom preduzetništvu RS - promašen koncept zahtijeva (pre)ispitivanje kompletnog procesa izrade i usvajanja zakona

U skladu sa kontinuiranim aktivnostima zalaganja za razvoj socijalnog preduzetništva, obavještavamo javnost da ćemo i u 2022. godini nastaviti aktivno da se zalažemo za donošenje konkretnih mjera podrške razvoju socijalnog preduzetništva, prvenstveno kroz proširenje i jačanje aktivnosti prve Koalicije za razvoj socijalnog preduzetništva u BiH “Udruženi možemo više.”

U ranijem  periodu, već smo ukazali da Zakon o društvenom preduzetništvu Republike Srpske sadrži niz propusta, počev od cilja, osnovnih definicija, izostanka konkretnih mjera podrške itd. Komentari su javno objavljeni na web i Facebook stranicama CDP “Globus” i Koalicije “Udruženi možemo više.”

Organizacije civilnog društva i socijalna preduzeća širom Republike Srpske su udruženim snagama tokom prošle godine reagovali na nacrt, potom i prijedlog zakona, ali ni Ministarstvo privrede i preduzetništva RS, ni Vlada RS, ni Narodna skupština RS nisu uvažili prijedloge i komentare stručnjaka i predstavnika organizacija civilnog društva.

U vrijeme kada je opšta socio-ekonomska situacija u RS sve teža, nažalost obilježena sve većim odlaskom građana iz Republike Srpske, vlasti u Republici Srpskoj pokazale su neprofesionalnost i neodgovornost, između ostalog, prema ovoj, izuzetno važnoj, tematici.

Katastrofalnu situaciju u sektoru socijalnog preduzetništva potvrđuje, između ostalog, i izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske - Revizija učinka ''Profesionalna rehabilitacija i zapošljavanje lica sa invaliditetom.''

Smatramo da je neophodno ispitati i utvrditi stvarnu pozadinu donošenja neadekvatnog zakonskog rješenja u oblasti društvenog preduzetništva, te odgovornost za produbljivanje teške situacije u kojoj se nalaze subjekti socijalnog, kao i drugih oblika preduzetništva. U složenim i teškim društveno-ekonomskim okolnostima kakvi jesu u Republici Srpskoj i BiH, nedopustivo je da se institucije ignorantski odnose prema mišljenju stručnjaka i subjektima socijalnog preduzetništva, koji su svoje znanje i iskustva stekli dugogodišnjim i posvećenim učenjem, poštenim radom i trudom.

Koalicija za razvoj socijalnog preduzetništva, koja je sve brojnija, istrajaće na svom putu zalaganja za adekvatna zakonska rješenja.

S tim u vezi, šira javnost će biti blagovremeno upoznata sa aktuelnim dešavanjima. 

Povezane novosti

Održan prvi trening u okviru projekta WB SEA
08 apr
2022

Održan prvi trening u okviru projekta WB SEA

U periodu od 27. marta do 2. aprila 2022. godine u Podgorici je održan prvi trening u okviru projekta: „Alijansa za socijalnu ekonomiju mladih na Zapadnom...
Opširnije
BC4ESE project has started
05 apr
2022

BC4ESE project has started

On February 25, 2022, the first meeting within the project: BC4ESE - Building capacities for innovation in eco-social entrepreneurship education was held...
Opširnije

Koalicija za razvoj socijalnog preduzetništva "Udruženi možemo više"

Motivisani pokretanjem društvene promjene, aktivisti Centra za razvoj društvenog preduzetništva„Globus“ inicirali su formiranje prve Koalicije za razvoj socijalnog preduzetništva u Bosni i Hercegovini.
Opširnije