Novosti

Socijalna ekonomija i njena uloga u investicionom i ekonomskom planu za Zapadni Balkan

12. novembra 2020. godine održan je prvi okrugli sto /Policy lab „Socijalna ekonomija i njena uloga u Ekonomskom i investicijskom planu za Zapadni Balkan“ koji je organizovala Evropska mreža socijalne ekonomije “Diesis” (sa sjedištem u Briselu), u čijem je članstvu CDP “Globus” - prva organizacija iz Bosne i Hercegovine koja je pristupila ovoj mreži.

Vebinar je bio usredsređen na region Zapadnog Balkana i na to kako zajedničkim naporima možemo ojačati ekosistem socijalne ekonomije (SE) i kako regionalnu saradnju pretvoriti u stvarnost.

Cilj ovakvih radionica jeste zbližavanje dva svijeta: kreatora politike i aktera socijalne ekonomije aktivnih na lokalnom nivou.

Članovi Diesis-a; organizacije koje podržavaju socijalna preduzeća u Srbiji (Koalicija za razvoj solidarne ekonomije), Crnoj Gori (ADP-Zid), Sjevernoj Makedoniji (Public), Albaniji (Partners Albania for Change and Development) i Bosni i Hercegovini (CDP "Globus") zajedno sa predstavnikom DG Near-a razgovarali su o stanju socijalne ekonomije u regionu, kako u vremenu virusa Covid-19, tako i o odnosu EU i Zapadnog Balkana.

Povezane novosti

Konkurs za radove koji promovišu socijalno preduzetništvo
18 jan
2021

Konkurs za radove koji promovišu socijalno preduzetništvo

Sa ciljem podizanja svijesti javnosti o značaju socijalnog preduzetništva kroz promociju inspirativnih priča o pojedincima ili grupama koje doprinose...
Opširnije
Posjeta socijalnom preduzeću
15 jan
2021

Posjeta socijalnom preduzeću "TMP"

Dana 11.01.2021. koordinatorica CDP “Globus” posjetila je socijalno preduzeće “TMP” Društvo za zapošljavanje slijepih i slabovidnih lica d.o.o....
Opširnije

Koalicija za razvoj socijalnog preduzetništva "Udruženi možemo više"

Motivisani pokretanjem društvene promjene, aktivisti Centra za razvoj društvenog preduzetništva„Globus“ inicirali su formiranje prve Koalicije za razvoj socijalnog preduzetništva u Bosni i Hercegovini, koja okuplja 48 organizacija širom BiH.
Opširnije