Novosti

Priča o socijalnom preduzetništvu - Miro Rebac: "Hoću da radim, to je moje pravo"

Kunemo se u refomske i demokratske procese u BiH. Entitetima, lokalnim zajednicama.

Uspješni, manje uspješni  ili promašeni rezultati te „zakletve“ konstantno ostavljaju po strani osobe sa invaliditetom, nezaposlene žene starije od 50 godina, Rome, povratnike, raseljene (uglavnom siromašne).

U društvu su nevidljivi, socijalno isključeni, ispod praga siromaštva, izloženi predrasudama, marginalizaciji i diskriminaciji, iako postoje medunarodni i domaći  pravni akti, koji ih, ili bolje reći bi trebalo,  da  dovode u ravnopravan društveni  položaj.

UN Konvencija o pravima osoba sa invaliditetom članom 27 decidno pobraja šta su obaveze BiH  u oblasti zapošljavanja OSI. Piše, ali se to ne prakticira, sistemski i i ravnopravno kad su OSI  u pitanju.

Pojavila se ideja u civilnom sektoru društva  i mogućnost (u svijetu dokazanog) socijalnog poduzetništva, kao izazova za prevazilaženje, korak po korak, problema veće zapošljivosti baš ovih izostavljenih.                                                                                                                                                          

Udruženje mladih  OSI „Ružičnjaka- Los rosalesa“ iz Mostara se odlučilo da o socijalnom poduzetništvu  prikuplja informacije,  istražuje, analizira, uči, educira menadžment, podiže kapacitete  znanja  i  vještina svojih članova.

Radili smo planski, koračali uz podršku drugih OCD  koje su vjerovale da socijalno poduzetništvo  jeste šansa i vodi u pravom smjeru.

Nakon dvogodišnjih priprema,  imali smo ODLUKU!

Utemeljili smo Radin d.o.o. kao socijalno preduzeće za rehabilitaciju  i zapošljavanje  osoba sa invaliditetom. Ispunjavanjem uslova za poštivanje nadležnosti i procedura  stekli  smo status zaštitne radionice. Fond FBiH za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje OSI nas kroz svoje programe podržava.

Trinaest osoba OSI, uz želju da budu punitelji budžeta, a ne samo njegovi korisnici, je zaposleno. TRAJNO!  

Puni  vjere u opravdanost odluke u uspjeh, entuzijazma, samopouzdanja, sreće da žive svi od vlastitog rada, mogućnosti da izrade vlastiti proizvod i ponude na tržištu, pričali smo priči. Prerastala je u BAJKU.

Izostavljeni su postali  glavni likovi. Suveniri, sitni personalizirani ukrasni predmeti od drveta, pleksigasa, kartona, platna širili su se Hercegovinom...

Svi smo bili menadžeri, marketing stručnjaci, proizvodači kroz proces, koji je davao šansu u skladu sa individualnim sposobnostima. Poštivala se osobnost i dostojanstvo i princip ravnopravnosti. Nakon godinu dana otvorili smo LONATO, restoran u kojem rade OSI. Nova usluga. Novo zapošljavanje.

Od 21 zaposlene osobe, 18 ih je OSI.  Socijalno poduzetništvo nam je promijenilo živote. Isključeni su postali uključeni, vidljivi, značajni - DRUŠTVENO KORISNI.

Priča se širila sve do pojave pandemije Covid-19.  Zastali smo u riziku i neizvjesnosti, ali borimo se.  Niko nije otpušten. Sve obaveze ispunjavamo, iako vrlo teško. Vjerujemo da će i ova vanredna situacija uskoro proći.

Ostaje nam vjera u socijalno poduzetništvo,  koje će se i dalje razvijati, napredovati, učiti nas i slične nama, kako preživjeti  i uspjeti, nuditi i dobre projekte, do Zakona o socijalnom poduzetništvu koji je neminovan.

Corona nas je upozorila: BUDIMO ODGOVORNI, BUDIMO LJUDI.

Socijalno poduzetništvo je prilika za osobu, ali i za društvo u cjelosti. Svako nešto može uraditi!

Autor: Miro Rebac. Pisani rad /priča o socijalnom preduzetništvu podržana je kroz projekat "Agenda za socijalno preduzetništvo", koji provodi CDP "Globus" uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije u BiH.

Povezane novosti

Prezentacija socijalnog preduzetništva na regionalnom portalu Okruženje
08 apr
2021

Prezentacija socijalnog preduzetništva na regionalnom portalu Okruženje

Na web portalu Okruženje, koji predstavlja regionalnu platformu za svježu misao i nove prijedloge na području Zapadnog Balkana, objavljen je video u kojem...
Opširnije
Učešće na drugoj online sesiji Diesis Fest
31 mar
2021

Učešće na drugoj online sesiji Diesis Fest

CDP "Globus" je sa zadovoljstvom uzeo učešće na drugoj online sesiji Diesis Fest, organizovanoj od strane Evropske mreže za socijalnu ekonomiju...
Opširnije

Koalicija za razvoj socijalnog preduzetništva "Udruženi možemo više"

Motivisani pokretanjem društvene promjene, aktivisti Centra za razvoj društvenog preduzetništva„Globus“ inicirali su formiranje prve Koalicije za razvoj socijalnog preduzetništva u Bosni i Hercegovini, koja okuplja 48 organizacija širom BiH.
Opširnije