Novosti

Priča o društvenom preduzetništvu - Mirna Dragaš: "Prepreke su svuda, ali su i rješenja"

Život obično nađe način da nam ukrsti puteve s pravim osobama u pravo vrijeme.

Dok je riječ ‘korona’ još uvijek značila samo vrstu piva a maske bile potpuna nepoznanica, mala grupa preduzetničkih entuzijasta Startup Grind često je organizovala susrete, edukativne radionice i druženja za preduzetnički ekosistem u Sarajevu. Na jednom od njih upoznala sam Enu Kapetanović - ja sam bila članica Startup Grinda i zaljubljenica u društveno preduzetništvo, a Ena zainteresovana za teme naših edukacija.

Tada smo se povezale na društvenim mrežama, ali se još zadugo nećemo opet vidjeti zbog pandemije. Ena je za to vrijeme na mom Instagram feedu postala mala zraka sunca i sinonim neustrašivosti - danas se penje po stijenama, sutra stavlja slike sa svog Erasmus putovanja protekle godine, druženja, plesnih večeri...

U nemogućnosti organizacije edukativnih evenata, članice Startup Grinda u Sarajevu okrenule su se pisanju bloga Sarajevo Tech koji za cilj ima osnažiti lokalne preduzetnike i preduzetnički ekosistem znanjem, konekcijama i prilikama. Rodila se potreba za marketinškim savjetnikom i prvu aplikaciju poslala je - Ena. I tu se vraćamo na misao s početka - ponekad se u pravo vrijeme energije poklope i ukrstimo puteve s onima koji nam tada trebaju najviše.

Naime, Ena je sve ovo vrijeme radila na vlastitom startupu naziva ARQ Labs. U okviru ARQ Labs-a, Ena razvija aplikaciju pod nazivom WeMap koja bi osobama s poteškoćama u kretanju, naročito osobama u kolicima, olakšala orijentaciju i kretanje u gradovima. Sam sadržaj aplikacije bi kreirale osobe koje i same koriste kolica, svako za grad koji poznaje, te tako zajedno stvarale bazu podataka koja svima omogućuje da u svojim gradovima i na putovanjima žive punim plućima! A onda mi je Ena ispričala i odakle se rodila njena ideja:

“Moje interesovanje za tehnologiju i softver development rodilo se još dok sam bila na prvoj godini fakulteta. Iako sam tada studirala poslovni menadžment i nikada prije nisam imala dodira sa razvojem softvera, IT industrija me je privukla zbog sve većeg utjecaja koji je imala na naš život i beskrajnih mogućnosti koje je pružala. Kao osobi koja je vezana za invalidska kolica, najviše me uzbuđivala pomisao da linija koda, aplikacija, mašina ili čak robot nam može pomoći u ostvarenju niza stvari za koje nismo ni zamišljali da bismo ih mogli uraditi samostalno. Jednostavnim pritiskom na malo dugme otvara se cijeli novi svijet i moje osobno iskustvo potaklo me je da istražim taj svijet. 

Moja ideja se rodila tokom akademske razmjene u Sloveniji,  iskustva s putovanja su mi otvorila neke nove svjetove i proširila perspektive. Izlazak iz moje zone komfora i mogućnost da živim u pristupačnijem svijetu od onoga u kojem sam odrastala potaknula je moj preduzetnički duh. Kroz vlastito iskustvo otkrila sam kako povezati poslovnu i društvenu svrhu. Ta dvostruka svrha se vremenom pretvorila u misiju razbijanja ustaljenih stereotipa o tome kako izgleda jedan preduzetnik i težnju da postanem svjetionikom promjena. Kroz nastojanje da moj start-up postane jedna uspješna priča, također ostvarujem svoje ciljeve jednako kao mlada preduzetnica i žena u IT industriji, ali što je najvažnije kao predvodnica pozitivne promjene prema jednakom i pristupačnom svijetu za sve.“

Prema podacima UN-a, kada je osobama s poteškoćama u kretanju uskraćena univerzalna mobilnost u gradovima, to će imati uticaj na njihove socio-ekonomske prilike. Urbane sredine i same osjete posljedice - budući da ne iskorištavaju puni potencijal lokalnog talenta, dolazi do ‘odliva mozgova”, te gube i turističke prilike - ljudi s poteškoćama u kretanju jednostavno se okreću radu, životu ili putovanju na neko drugo, inkluzivnije mjesto. Društveno preduzetništvo u vidu tehnološkog rješenja kakvo je WeMap predstavlja novi način razmišljanja o ovom problemu i stavlja kontrolu pravo u ruke korisnika.

Kao i druge društvene preduzetnike diljem svijeta, Enu motiviše ideja da WeMap može riješiti društveni problem i ujedno biti finansijski samoodrživ, kako bi se profit mogao reinvestirati u neke nove proizvode i nova radna mjesta te time pomogao većem broju ljudi. “Za mene je društveno preduzetništvo važno jer ono maksimizira društvenu korist. ICT kao jedan od najbrže rastućih sektora može iskorištavati nove tržišne mogućnosti brže nego tradicionalna preduzeća, te time učinkovitije odgovoriti na društvene probleme. Uz to, neovisno o ograničenim sredstvima, olakšava zadovoljavanje potreba našeg društva. Štoviše, budući da su takve kompanije agenti promjene za zajednicu i značajno doprinose globalnoj i lokalnoj ekonomiji, takvi preduzetnici pronalaze i grade rješenja na način na koji druge organizacije to ne čine i ne mogu.” 

Baš kao što WeMap pred kvalitet života u gradovima postavlja pitanje dostupnosti i inkluzivnosti, na isti način samo društveno preduzetništvo nastoji da u jednačinu poslovnog uspjeha uvede i druge parametre - ljude i okoliš. Više nije dovoljno da kompanija ostvaruje profit - na vagu postignuća se stavlja i kvaliteta uslova rada zaposlenih kao i fer odnos prema prirodi. 

Društveno preduzetništvo predstavlja novi odgovor na izazove u lokalnim zajednicama i šire. Pojedinci - baš oni koji najdublje osjete probleme i možda već imaju svoje kreativne načine da se s njima na svakodnevnom nivou nose - su ti koji inovativnim, održivim rješenjima pridonose pozitivnim promjenama. Kada WeMap potpuno zaživi, Ena će morati proširiti svoj tim, čime osigurava zaposlenje za druge kreativce kao što je ona, koji će zajedno osmisliti druga društvena rješenja. Male pozitivne priče sklapaju se tako u lanac, i dok niko od nas ne može sam pomjeriti planinu, skupa je zasigurno možemo učiniti pristupačnom za sve.

Autorka: Mirna Dragaš. Pisani rad /priča o socijalnom preduzetništvu podržana je kroz projekat "Agenda za socijalno preduzetništvo", koji provodi CDP "Globus" uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije u BiH.

Povezane novosti

Prezentacija socijalnog preduzetništva na regionalnom portalu Okruženje
08 apr
2021

Prezentacija socijalnog preduzetništva na regionalnom portalu Okruženje

Na web portalu Okruženje, koji predstavlja regionalnu platformu za svježu misao i nove prijedloge na području Zapadnog Balkana, objavljen je video u kojem...
Opširnije
Učešće na drugoj online sesiji Diesis Fest
31 mar
2021

Učešće na drugoj online sesiji Diesis Fest

CDP "Globus" je sa zadovoljstvom uzeo učešće na drugoj online sesiji Diesis Fest, organizovanoj od strane Evropske mreže za socijalnu ekonomiju...
Opširnije

Koalicija za razvoj socijalnog preduzetništva "Udruženi možemo više"

Motivisani pokretanjem društvene promjene, aktivisti Centra za razvoj društvenog preduzetništva„Globus“ inicirali su formiranje prve Koalicije za razvoj socijalnog preduzetništva u Bosni i Hercegovini, koja okuplja 48 organizacija širom BiH.
Opširnije