Novosti

Obilježavanje Svjetskog dana poduzetnika, 05.03.2021.

U cilju zagovaranja ideje i kulture preduzetništva, CDP “Globus” – prvi centar za razvoj socijalnog/društvenog preduzetništva u BiH se pridružuje aktivnostima promocije i obilježavanja Svjetskog dana poduzetnika, 05.03.2021.

Odluku da se u budućnosti, na globalnoj razini, 5.3. obilježava kao SVJETSKI DAN PODUZETNIKA donio je Svjetski kongres poduzetnika, u Zagrebu, 2018. godine.

Zbog ukupne ograničavajuće situacije uzrokovane pandemijom Covid-19, SVJETSKI DAN PODUZETNIKA u cijelom svijetu će biti obilježen posebnim virtualnim programima i sadržajima.

U okviru programa obilježavanja Svjetskog dana poduzetnika, biće održana online globalna konferencija o trendovima i budućnosti liderstva u poduzetništvu - eWorld Entrepreneurs Summit 2021.

Poduzetništvo se temelji na općoj kulturi jednoga društva i svim vidovima njenog ispoljavanja – od umjetnosti do sporta, njenoj razvijenosti i otvorenosti, istovremeno podstičući daljnji razvoj i boljitak društva.

Poduzetništvo je osjetljivo prema problemima društvene zajednice u kojoj djeluje i trudi se da doprinese njihovom razrješenju prema visokim standardima društvene odgovornosti.

Poduzetnici zagovaraju, kao zalog razvoja poduzetništva, poduzetničkog duha, te poduzetničke kulture i ambijenta, takvu ulogu države koja će osigurati i podsticati svojim politikama aktivizam u rješavanju svih ekonomskih i društvenih izazova, koja će štititi individualnost svakog pojedinog sudionika ekonomskih procesa i pripadnika društva, koja će im osigurati slobodu u međusobnom povezivanju, poslovanju i djelanju, te koja će zaštiti sva njihova prava, prirođena i stečena. 

Pozivamo Vas da se upoznate sa tekstom Deklaracije Svjetskog kongresa poduzetnika, kojom se naglašava važnost i uloga poduzetništva, naročito u pogledu ostvarivanja ciljeva održivog razvoja, ovdje

Povezane novosti

Učešće na 5. EUSAIR forumu
02 feb
2021

Učešće na 5. EUSAIR forumu

Koordinatorica CDP "Globus", dr Anita Šimundža učestvovala je na Petom godišnjem forumu Strategije EU za jadransko-jonsku regiju (EUSAIR), koji je održan u...
Opširnije
Konferencija ProAkt – Jačanje građanskog aktivizma kroz Koaliciju Udruženi možemo više
20 feb
2019

Konferencija ProAkt – Jačanje građanskog aktivizma kroz Koaliciju Udruženi možemo više

Povodom obilježavanja Međunarodne nedjelje civilnog društva 2019, CDP „Globus“ poziva zainteresovane društvene aktiviste, predstavnike/ce nevladinih...
Opširnije

Koalicija za razvoj socijalnog preduzetništva "Udruženi možemo više"

Motivisani pokretanjem društvene promjene, aktivisti Centra za razvoj društvenog preduzetništva„Globus“ inicirali su formiranje prve Koalicije za razvoj socijalnog preduzetništva u Bosni i Hercegovini, koja okuplja 48 organizacija širom BiH.
Opširnije