Novosti

Mapiranje potreba socijalnih preduzeća u vremenu pandemije korona virusa

Centar za razvoj društvenog preduzetništva „Globus“ provodi mapiranje potreba i aktivnosti socijalnih preduzeća u vezi sa aktuelnom epidemiološkom situacijom izazvanom virusom korona. Osnovna svrha ove aktivnosti jeste sagledavanje realnih potreba socijalnih preduzeća u BiH, kao i efikasnih mehanizama za očuvanje njihovog poslovanja.
U okviru odgovora na pandemiju COVID 19 potrebno je, između ostalog, uzeti u obzir specifičnosti socijalnih preduzeća, u kojima se zapošljavaju najranjivije grupe stanovništa ili iznalaze inovativni mehanizmi za rješavanje socijalnih i ekonomskih potreba njihovih članova ili drugih građana.
Pod socijalnim preduzećem se podrazumijeva poslovni subjekt čiji je primarni cilj ostvarivanje društvene koristi, odnosno rješavanje konkretnog društvenog problema (nezaposlenost, socijalna isključenost i dr), dok se ostvareni profit u cjelosti ili djelimično reinvestira u aktivnosti povezane sa društvenom svrhom poslovanja.
Pozivamo zainteresovane poslovne subjekte u oblasti socijalnog preduzetništva (udruženja građana koja obavljaju privredne djelatnosti, privredna društva koja zapošljavaju osobe sa invaliditetom, privredna društva koja zapošljavaju mlade osobe, zadruge sa društveno orijentisanim ciljevima i dr), da popune upitnik koji sadrži niz pitanja u vezi sa različitim aspektima poslovanja, dostupan na sljedećem linku: https://forms.gle/b63siS3VFrsXt5eTA  Molimo Vas da iskreno odgovorite na pitanja iz upitnika kako bismo imali što realniji uvid u stanje potreba. Anketa je u potpunosti anonimna. Unaprijed hvala mnogo na saradnji.

Povezane novosti

Lunchbreak talk sa Irskom mrežom za socijalna preduzeća
05 nov
2020

Lunchbreak talk sa Irskom mrežom za socijalna preduzeća

U organizaciji Evropske mreže socijalne ekonomije Diesis, 05.11.2020. održana je prva lunchbreak sesija / razgovor, na kojoj su se okupili predstavnici više...
Opširnije
1000 zaštitnih maski za socijalno ugrožene građane
02 nov
2020

1000 zaštitnih maski za socijalno ugrožene građane

U okviru direktne komponente projekta Agenda za socijalno preduzetništvo, koja se realizuje kroz Fond za socijalno preduzetništvo, finansiran od...
Opširnije

Koalicija za razvoj socijalnog preduzetništva "Udruženi možemo više"

Motivisani pokretanjem društvene promjene, aktivisti Centra za razvoj društvenog preduzetništva„Globus“ inicirali su formiranje prve Koalicije za razvoj socijalnog preduzetništva u Bosni i Hercegovini, koja okuplja 48 organizacija širom BiH.
Opširnije