Novosti

Etičko finansiranje i unapređenje pristupa finansiranju za socijalna preduzeća

Jedan od važnih segmenata djelovanja CDP „Globus“ jeste zalaganje za unapređenje pristupa finansiranju za socijalna preduzeća i socijalne preduzetnike. Ovaj segment je prepoznat u okviru Agende za socijalno preduzetništvo koju je izradio CDP „Globus“ u okviru istoimenog projekta koji je podržan od Ambasade Kraljevine Holandije u BiH.

22.10.2020. u Investiciono-razvojnoj banci Republike Srpske održan je sastanak koordinatorice CDP „Globus“, dr Anite Šimundža i predstavnika banke, na kojem se razgovaralo o mogućnostima unapređenja pristupa finansiranju za socijalna preduzeća i preduzetnike u Republici Srpskoj.

Na sastanku su razmatrane mogućnosti za buduću saradnju kroz iniciranje novih i unapređenje postojećih mehanizama finansijske podrške u oblasti socijalnog preduzetništva.

CDP „Globus“ je kroz dosadašnji rad prepoznao potrebu da se poslovnim subjektima koji zapošljavaju marginalizovane grupe stanovnika, kao i samostalnim preduzetnicima iz marginalizovanih grupa omoguće povoljniji izvori finansiranja, te osigura podrška prilikom apliciranja za kredit ili grantove.

Jedna od bitnih tema sastanka bila je i mogućnost saradnje na izradi istraživanja o etičkom finansiranju, prvog ovog tipa u BiH, koje je u planu rada CDP „Globus“ za 2021. godinu.

U ovoj fazi, CDP „Globus“ vrši identifikaciju aktera ovog istraživanja, kako bi isto bilo provedeno na što kvalitetniji način. Obzirom da etičko finansiranje nije dovoljno poznato javnosti u BiH, CDP „Globus“ će promovisati značenje i mogućnosti koje otvara ovaj oblik finansiranja, te sačiniti preporuke za razvoj etičkog bankarstva u saradnji sa relevantnim akterima koji će učestvovati u ovom istraživanju.

Povezane novosti

Lunchbreak talk sa Irskom mrežom za socijalna preduzeća
05 nov
2020

Lunchbreak talk sa Irskom mrežom za socijalna preduzeća

U organizaciji Evropske mreže socijalne ekonomije Diesis, 05.11.2020. održana je prva lunchbreak sesija / razgovor, na kojoj su se okupili predstavnici više...
Opširnije
1000 zaštitnih maski za socijalno ugrožene građane
02 nov
2020

1000 zaštitnih maski za socijalno ugrožene građane

U okviru direktne komponente projekta Agenda za socijalno preduzetništvo, koja se realizuje kroz Fond za socijalno preduzetništvo, finansiran od...
Opširnije

Koalicija za razvoj socijalnog preduzetništva "Udruženi možemo više"

Motivisani pokretanjem društvene promjene, aktivisti Centra za razvoj društvenog preduzetništva„Globus“ inicirali su formiranje prve Koalicije za razvoj socijalnog preduzetništva u Bosni i Hercegovini, koja okuplja 48 organizacija širom BiH.
Opširnije